Nalewki:
Nalewka dereniowa: cechuje się szeregiem właściwości leczniczych, które wpływają na różnego rodzaju części ciała.
Przede wszystkim uważa się, że to świetny lek przeciwgorączkowy i właśnie w ten sposób dereniówka była wykorzystywana przed wiekami w medycynie ludowej.
Nalewka z derenia z miodem ma mieć działanie antyseptyczne i antybakteryjne.
Same owoce derenia są wartościowym źródłem witaminy C, A i P, dlatego jej niewielkie ilości zalecane są osobom, które mają niedobór tych składników.
Dereń to doskonały surowiec na nalewkę.
Dereniówka – najlepszy przepis
Przepis na dereniówkę nie jest szczególnie skomplikowany, nie wymaga także zbyt wielu składników.
Wystarczy jeden kg owoców, najlepiej zebranych tuż po przymrozkach, chociaż można je zbierać od lipca do końca października.
Do tego należy dodać niewielką ilość (około 5 łyżek) suszonych czarnych jagód (nadadzą miksturze przyjemnego smaku i wyjątkowego koloru),
a także około 1 kg cukru. Do takiej proporcji potrzebujesz mniej więcej 1 litr spirytusu.
Owoce, także jagody, opłukuje się dokładnie, w całości wkłada do słoja i zalewa spirytusem. Szklany pojemnik należy przechowywać w ciepłym miejscu i co kilka dni potrząsać.
Tak zalane owoce powinny stać w cieple około 4-6 tygodni, po tym czasie spirytus zlewa się. Należy przechowywać go w lodówce.
Odsączone owoce należy zasypać całym podanym w przepisie cukrem. Na tym etapie owoce trzyma się tak długo, aż cały cukier się rozpuści,
najczęściej trwa to zaledwie kilka dni.
Powstały syrop łączy się z odłożonym wcześniej do lodówki spirytusem i tak powstały roztwór należy odstawić do sklarowania na mniej więcej tydzień. Nalewka może być mętna,
należy więc ją przecedzić przed rozlaniem do butelek. Docelowo powinna być przezroczysta i transparentna. Ten przepis zakłada, że butelki powinny leżakować w zimnym miejscu przez około pół roku,
zanim zdecydujesz się ją spróbować. Niektórzy dodają sok z pigwy do smaku.